Logo Sekolah

logosmad clear

Bentuk logo Sekolah Menengah Agama Darussaadah terhasil daripada gabungan sebuah perisai dan dua kotak empat segi.

1 Sebuah Perisai Melambangkan ketahanan dan ketekunan di dalam menghadapi pelbagai rintangan.
2 Dua Segi Empat Melambangkan keteguhan para pelajar Darussaadah yang hidup bersatu padu dan saling menghormati hak masing-masing.
3 Empat Segi Tiga Bermaksud di samping mempelajari ilmu ukhrawi, ilmu duniawi tidak diabaikan.
4 Obor Melambangkan semangat para pelajar yang berkobar-kobar untuk mencapai kecemerlangan dalam pelajaran.
5 Padi Melambangkan negeri Kedah adalah tempat letaknya sekolah bertuah ini. Sekolah Menengah Agama ditulis dalam tulisan jawi dan Kedah Darulaman juga ditulis dalam tulisan jawi
6 Warna

Hijau – Melambangkan nilai-nilai Islam menjadi pegangan utama di dalam apa jua keadaan.Kuning – Merupakan warna di Raja, Sultan Kedah adalah penaung sekolah agama rakyat di negeri ”Kedah.

Merah – Melambangkan keberanian, perpaduan, ketaatan dan semangat jati diri yang tinggi dalam jiwa setiap pelajar.

Putih – Melambangkan kesucian jiwa para pelajar yang diasuh dengan kalam Tuhan

Hitam – melambangkan manusia tidak akan terlepas dosa dan kesilapan.

Peperiksaan SPM

Baki Waktu

19 Hari

Peperiksaan SMA

Kiraan tamat

Sejak

6903 Hari

Peperiksaan STAM

Peperiksaan PT3

Hubungi Kami!

SMA Darussaadah (SABK)
Titi Besi , Kepala Batas,
06200, Alor Setar , Kedah.

Tel: 04-7143661
Tel. Asrama: 04-7141850